Rozpalenie ognia może wydawać się trudne dla początkującego właściciela kominka lub pieca kominkowego. Jeżeli nadal zabiera ci to dużo czasu i nie masz jeszcze opracowanej swojej techniki, sprawdź nasze porady, które pomogą ci w łatwiejszym rozniecaniu ognia.

 

  1. Dopływ powietrza

Przy rozpalaniu kominka trzeba pamiętać o otwartym dopływie powietrza. Wtedy płomienie są najbardziej intensywne i ogień pojawia się szybciej.

 

  1. Odpowiednie drewno

Aby palenie w kominku było czystsze, potrzebne jest odpowiednie paliwo – sezonowane drewno. Musi być odpowiednio suche. Najlepiej wybierać drewno drzew liściastych, na przykład buk, dąb, brzoza, które wyróżniają się wysoką wartością opałową.

 

  1. Pamiętaj o czystości kominka

Raz do roku usuwaj sadzę z rury dymowej kominka oraz komina. Warstwa sadzy zmniejsza efektywność działania kominka. Pamiętaj o tym, że więcej sadzy zostawia drewno drzew iglastych, na przykład sosny.

 

  1. Turbulencje powietrza

Oprócz dopływu powietrza łatwiej będzie zapalić kominek wtedy, gdy powietrze to będzie się poruszało. Wtedy jego wiry powodują, że tlen bombarduje dym i tym samym zapłon jest łatwiejszy. Drzwiczki kominka lub pieca powinny być lekko otwarte. Można też posługiwać się mieszkiem kominkowym.

 

  1. Korzystaj z podpałki

Znacznie łatwiej rozpalisz kominek lub piece kaflowe Warszawa, gdy wykorzystasz do tego celu podpałkę. Najlepiej wybrać podpałkę w kostkach. Pamiętaj o tym, aby przechowywać ją w szczelnym pojemniku, aby nie straciła swoich właściwości.

 

  1. Rozpalanie od góry

Nowoczesne kominki i piece wolnostojące są zaprojektowane do spalania z góry do dołu. Należy odpowiednio ułożyć polana, a na nich umieścić mniejsze szczapy i podpałkę. Palenisko szybciej osiągnie odpowiednią temperaturę.

 

  1. Stosuj więcej niż jedno polano

Do rozpalania ognia w kominku wykorzystaj dwa lub trzy polana. Spalanie drewna odbywa się stopniowo, dlatego też jedno polano nie będzie w stanie podtrzymać procesu palenia. Polana ułóż jedno na drugim, aby w ten sposób łatwiej rozpalić kominek – na górę poukładaj mniejsze patyczki i rozpałkę, jak już wspomnieliśmy wcześniej.